Victorine

Victorine werd in 1929 besteld door de “Fabrique de Fer Charleroi” (Ondertussen is “Industeel” de nieuwe naam. Industeel is een onderdeel van “Arcelor Mittal”).

Ze werd door UMH (Usine Métallurgique du Hainaut) gebouwd in 1930 en kreeg het nr 1833 mee. Zoals u wellicht opmerkt is deze locomotief gebaseerd op de bekende Cockerill-stomlocomotiefjes die in vroegere tijden op menig fabrieksterrein te vinden waren. De mensen van de  Fabrique de Fer Charleroi wilden echter geen Cockerill stoomlocomotief bestellen, omdat Cockerill (bekend van zijn staalfabrieken) een rechtstreekse concurrent van hen was.

Dit is ook de reden waarom er maar zes locomotieven van dit type werden gebouwd. Victorine is de laatste overblijvende van deze zes en mag dus een uniek stuk genoemd worden.

Er kwam veel overleg aan te pas om de loc naar Maldegem te krijgen. Maar dankzij de tussenkomst van Dhr Malingraux, hoge pief bij Industeel, werd ze voor een symbolische Euro verworven.
“Dick Transport” verzorgde op 21 juni 2008 het transport naar Maldegem.

Na een eerste intern onderzoek is gebleken dat alle onderdelen aanwezig zijn, en belangrijker, dat de ketel in goede staat verkeert.
We hopen dat we Victorine een van de komende jaren kunnen restaureren.