HLD 7408

Eind de jaren 70 had de NMBS voor de zware rangeringen in de haven van Antwerpen behoefte aan enkele bijkomende zware rangeerlocomotieven, om onder andere de tot op de draad versleten reeks 72 te vervangen.

De ABC-reeks 82 was te licht en de motoren van de reeks 73 waren niet meer in productie bij Cockerill. ABC bouwde echter ondertussen ook zwaardere motoren, waardoor de NMBS opteerde voor de bouw van 10 locomotieven met deze motor. De carrosserie was omwille van de schaalvoordelen identiek aan de reeksen 73 en 82.

Gedurende hun ganse loopbaan bleven ze in de haven van Antwerpen, toegewezen aan de stelplaats Antwerpen-Dam, vanaf 2000 vervangen door Antwerpen-Noord. De locomotieven werden in de loop der jaren uitgerust met afstandsbediening. Ondanks hun hoge betrouwbaarheid, moesten ze na zo’n 35 jaar trouwe dienst toch het veld ruimen voor de nieuwe diesellocomotieven 77, gecombineerd met de dalende vraag in het goederenverkeer. De goede staat van de resterende locomotieven zorgde ervoor dat de NMBS ze nu opnieuw benut voor rangeringen in enkele onderhoudswerkplaatsen, zoals bijvoorbeeld de werkplaats van Hasselt.

De HLD 7408, ging een museumloopbaan tegemoet bij de vzw Stoomcentrum Maldegem. Hij kwam aan op 30 april 2011. Het dispositief voor afstandsbediening werd uitgebouwd.