Bébert

Bébert werd in 1926 door la Société de la Meuse gebouwd voor “la Société Anonyme des Charbonnages de Wérister” gelegen op grondgebied van gemeentes Fléron en Beyne (provincie Luik). De locomotief met constructienr. 3223 behoort toe tot het type 32t. Van dit type werden 42 exemplaren gebouwd door “la Société de la Meuse” waarvan er 2 bij Wérister terecht kwamen.

De loc werd ingezet als rangeerlok en bleef in dienst tot aan de sluiting van de mijn in 1969. De firma bleef evenwel nog verdergaan met andere activiteiten gelinkt aan haar industrieel verleden (transport, elektro-mecaniek, consrtuctie) waardoor Bébert in de jaren 70 nog af en toe onder stoom te zien is geweest. Het verhaal wil dat Bébert heeft dienst gedaan tot 1980.

In 1983 werd de loc verkocht aan de Toeristische Trein Zolder. Bébert werd opgeknapt te Zolder en kwam in 1985 terug in dienst om dienst te doen op de toeristische spoorlijn. Door de sluiting van de KS Zolder moet TTZ verhuizen en verhuist Bébert mee naar As (Limburgse Stoom Vereniging). Wegens interne problemen houdt LSV op te bestaan en komt de locomotief bij een schroothandelaar terecht. De loc werd door een bliksemactie van de voorzitter van VZW Stoomcentrum Maldegem van de schroothoop gered. Een deel van de onderdelen waren echter verloren.
De restauratie was op 30 april 2011 een feit. Het Stoomfestival van dat jaar betekende haar zeer geslaagde come back!

technische gegevens
bouwjaar 1926
lengte 8000mm
max snelheid 35km/h
gewicht leeg 26,5 ton
gewicht vol 32 ton
kolenvoorraad 500 kg
watervoorraad 4000 liter