Stoomcentrum vzw  

Maldegem  

Vrijwilligers gevraagd________Geef uw vrije tijd een zinvolle invulling! Word SCM-vrijwilliger!


Dankzij onze gedreven vrijwilligers kunnen we u, waarde bezoeker, een prachtig nostalgisch stoomdagje doorheen het Meetjesland aanbieden.
Het gevoel om, genietend van een drankje, te stomen door het Meetjesland, kent u ongetwijfeld al. En indien u het nog niet zou kennen, dan nodigen we u bij deze uit om onze vereniging met uw bezoek te vereren.

Via deze pagina willen we u laten zien wat onze vrijwilligers ondernemen om u deze onvergetelijke dag te laten beleven. Immers, een trein rijdt niet zomaar uit zichzelf.

SpooronderhoudVooraleer een trein veilig kan rijden, moet de spoorweg zelf in orde zijn. Twee keer per jaar komen professionele keurders van Infrabel (De Belgische spoorinfrastructuurbeheerder) de staat van onze museumspoorlijn controleren. Afhankelijk van hun opmerkingen moeten we verschillende werken uitvoeren: vervangen van dwarsliggers, vernieuwen spoorwegovergangen, hellingen in bochten (spoorscheluwte) corrigeren etc.
Enkele weekeinden per jaar, meestal tijdens de winterstop, gaan de vrijwilligers met de werktrein op stap om het spoor, zoveel mogelijk met eigen middelen, volledig op punt te zetten voor het rijseizoen.

Daarnaast moet er ook gesnoeid en gesproeid worden. Een groene omgeving is zeer mooi, maar kan voor gevaarlijke situaties zorgen langs onze museumlijn, het afdekken van seinen bijvoorbeeld. Tevens kan ons pas gerestaureerd en herschilderd materieel, bij een te smal doorgangsprofiel, grote krassen oplopen op de zijwanden.

 

Materieelonderhoud


 

Een goed onderhouden spoorlijn is één zaak, ook ons rollend materieel moet technisch in orde zijn. Al ons materieelonderhoud gebeurt in onze goed uitgeruste werkplaats.

Daar hebben we al het benodigd materieel om stoomlocomotieven, diesellocomotieven, dieselmotorwagens en rijtuigen te restaureren. Het restaureren kan enkele maanden in beslag nemen, afhankelijk van de staat van het rollend materieel. Na de restauratie komt het materieel meerdere malen per jaar in de werkplaats terug voor klein onderhoud, olie vervangen, remblokken vernieuwen, of om eventueel defectje op te lossen.

Om het materieel te restaureren en te controleren beschikken we over een werkput. Deze put laat ons toe om op een comfortabele manier aan de onderzijde van het rollend materieel te werken.  Verder is de werkplaats uitgerust met goede verlichting, wat noodzakelijk is als je ook in de latere uurtjes kwalitatief werk wilt verrichten.

Exploitatie


 

Wanneer de spoorweg en het materieel volledig in orde zijn, kunnen we u een ritje aanbieden langs onze museumlijn. Trouwe bezoekers weten dat er op deze dagen een legertje vrijwilligers aan het werk is om de dag zo vlot mogelijk te laten verlopen. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende functies die onze vrijwilligers op exploitatiedagen kunnen uitoefenen.

Algemene coördinator: deze persoon zorgt ervoor dat de exploitatiedag zelf vlot verloopt. Bij grote volkstoeloop kan hij er bv. voor zorgen dat er extra smalspoorritten komen, de normaalspoorcapaciteit verhoogd wordt,...

Kassapersoneel: hij of zij is uw eerste aanspreekpunt ter plaatse. Hier kan u uw tickets kopen en alle info over dienstregelingen en ingezet materieel krijgen.

Treinbegeleider: Uw aanspreekpunt op onze trein, hij of zij helpt u met al uw vragen.

Machinisten: Deze goed opgeleide mensen besturen de stoom of dieseltrein naar Eeklo. Ze zorgen ervoor dat u van een veilige en rustgevende treinrit kunt genieten.

Stokers: Een stoomlocomotief heeft stoom nodig om te kunnen rijden. Een stoker houdt de stoomketel op druk door een perfect vuur te maken en dat goed te onderhouden. Dit is een intense job die al in de vroege uurtjes begint.

Catering: Bij een treinrit is een natje of een droogje altijd welkom, het cateringpersoneel bedient u op uw wenken.

Rangeerders: Zij zorgen ervoor dat de trein correct samengesteld en aan het juiste perron opgesteld staat. Op de eindpunten zorgen de rangeerders ervoor dat de locomotief weer 'kop' kan maken, ze zetten de locomotief aan de juiste kant dus. Daarnaast doen ze de verplichte remproeven en het routinenazicht.

 

U heeft de smaak te pakken en u wil ons helpen?

Vrijwilligers zijn steeds welkom in het Stoomcentrum. Voorkennis is geen vereiste. Uw enthousiasme en wil om iets bij te leren is al meer dan genoeg.

U kan zich aansluiten via ons online aansluitingsformulier.

Het ledengeld kost €50.00 per jaar. Wanneer u inschrijft vanaf september is uw lidgeld geldig tot eind december van het jaar daarna.

U wil ons helpen, maar u heeft geen tijd?

Geen nood,

u kan ons steeds helpen door een bedrag te storten via Fund-Raising, en via de belastingen recupereert u de helft terug!

Meer info hier


Of schrijven naar:
vzw Stoomcentrum Maldegem Stationsplein 8
9990 Maldegem

Telefoon 050/71.68.52
Rek. nr: 
IBAN: BE17 0015 8405 0921  BIC:  GEBABEBB
e-mail:
klik hier