Stoomtrein Meetjesland  Binnenkort verschijnt de volledig vernieuwde website
Uw webmaster geeft na 12 jaar de fakkel door
stoomtrein
Stoomcentrum Maldegem vzw  FOTO VAN DE WEEK FOTO VAN DE WEEK  FOTO VAN DE WEEK  FOTO VAN DE WEEK  FOTO VAN DE WEEK  FOTO VAN DE WEEK  FOTO VAN DE WEEK
Volgend evenement:

Vooraf reserveren hoeft niet.
Er wordt voor dit festival geen dienstregeling gepubliceerd.  Dit weekend is tevens de feestelijke opening van ons zomerseizoen.PERSINFO EN FOTO - Jason_van_landschoot@skynet.be - 0473/88.15.23
Deelname RE-ENACTMENT – timberwolves@live.bewww.frontleven.be
YEOMANRY – info@yeomanry.be - http://users.telenet.be/yeomanry

Op zondagmiddag 23 augustus 2015 zakken meer dan 20 retrobussen af naar het museumstation van Maldegem. Het konvooi maakt deel uit van de 5de verjaardag van de VZW NostalBus.

In het station van Maldegem ontmoeten de oldtimers hun vrienden op het spoor, namelijk enkele historische stoomlocomotieven, oude rijtuigen met pluchen zetels en houten banken,… Allemaal bewaard door de vzw Stoomcentrum Maldegem.

Iedereen is welkom om deze bijzondere bijeenkomst van oldies op het spoor en op de weg te komen bekijken. U vindt er wellicht de bus uit uw kindertijd tussen!

Het exacte uur van aankomst van de bussenkaravaan is nog niet bekend, maar in afwachting kan U zelf met een stoomtrein meerijden!

Er zijn vertrekken om
12u35 – 13u30 - 14u00 - 15u15 – 15u45.

Ter plaatse is er ook mogelijkheid voor een drankje en een hapje. Toegang plus rit met de stoomtrein kost 11 EUR voor volwassenen, 7 EUR voor kinderen en 30 EUR voor een gezin, de normale Stoomcentrum-toegangsprijs dus.

ONS JUBILEUMBOEK IS AL EEN TIJDJE UIT!!
Ideaal geschenk voor vrienden en familie

Ook online te bestellen: klik op de foto.
(25 EUR = excl. verzendingskosten!)Prijs:
 
€ 25 bij afhaling op openingsdagen Stoomcentrum, of in  bovenvermelde boekhandels
€ 30 inclusief verzending binnen België bij online-bestelling
€ 40 inclusief verzending buiten België bij online-bestelling
 
SCM Shop
Stationsplein 8
B-9990 Maldegem
met vermelding "FOTOBOEK 25 JAAR SCM
BE42 7370 1494 8854
BIC code KREDBEBB
NIEUWS-NIEUWS-NIEUWS:

Grootste relikwie uit eerste Wereldoorlog werd op 29 april 2014 overgebracht naar het Stoomcentrum Maldegem
 

Stoomloc 41.195, niet rijvaardig en dus enkel statisch tentoongesteld, werd in 1910 voor de Belgische Staatsspoorwegen gebouwd door “les ateliers de J.J. Gilain” inTienen, en is de enige in de wereld resterende Vlaamse stoomlocomotief voor normaalspoor. Ze is representatief voor de geschiedenis van de Belgische spoorwegen, want behoorde tot de grootste locomotiefreeks die ooit in België heeft bestaan (809 exemplaren)!
Ze reden in gans België, zeker in Vlaanderen, ook rond Maldegem, waar de 41.195 op 29 april aankomt.

Hoewel België in de Eerste Wereldoorlog neutraal was, waren we volop betrokken. De spoorwegen speelden een grote rol. Toen Duitsland binnenviel op 04/08/1914, evacueerden de Staatsspoorwegen 2000 locs achter het front naar Frankrijk. Al snel bewees de reeks 41 ook daar nut.

De eenvoud van constructie en robuustheid werd geapprecieerd, daar onderhoud nauwelijks gebeurde en materialen beperkt voorhanden waren. De 41’s reden in het vrije gebied treinen naar het Ijzerfront met artillerie, materiaal en manschappen. Een deel van de locs werd opgenomen bij de R.O.D. (Railway Operating Division) van het Britse leger. De Britten voorzagen enkele locs van pantser om de Antwerpse regio te verdedigen.
Ook in bezet België werden locs type 41 gebruikt. De Militär Eisenbahn Direktion Brüssel werd opgericht en gaf de opdracht locomotieven in te zetten op verschillende fronten. Er werden na de Eerste Wereldoorlog tal van Belgische locomotieven, ook types 41, terug gevonden in Duitsland, Polen, Roemenië en Rusland.

Stoomlocomotief 41.195 behoort vanaf heden tot de collectie van het Stoomcentrum Maldegem. Ze wordt tentoongesteld in de nieuwe museumloods die vanaf dit jaar haar deuren opent. Als relikwie van de Eerste Wereldoorlog vertelt ze haar verhaal van de vlucht naar Frankrijk tot de daaropvolgende inzet aan het front vanaf 1916. De verwondingen zijn tot op vandaag zichtbaar.
 
In de toekomst wordt een restauratie naar rijvaardige staat voorzien.

Openingsuren 2015:
(vooraf reserveren hoeft dan niet)

----vanaf 1 mei tot 30 september---
- zondag (en officiële feestdagen): 10u - 18u
- maandag : gesloten
- dinsdag : gesloten
- woensdag : 11u - 17u (enkel juli en aug)
- donderdag : gesloten
- vrijdag : gesloten
- zaterdag : gesloten

Op niet-openingsdagen, ook buiten het zomerseizoen, kan steeds worden gereden mits speciaal arrangement.
RITTEN OP AANVRAAG:

Personeelsfeest, jubileum…: wij bieden DE formule voor een origineel geslaagd festijn.  Terwijl het landschap voorbij glijdt wordt u en uw personeel, collega’s of familie een gastronomisch menu geserveerd. Wij zetten hiervoor ons Orient Express rijtuig van voormalig Wagons-Lits in.
Klik hier

En... u kan nog steeds uw persoonlijke trein boeken voor gelijk welk feest u wil organiseren.

Speciale groepsboekingen "buiten seizoen" kunnen het gehele jaar door.
Klik hier
NIEUWE VRIJWILLIGERS BLIJVEN WELKOM!
Word SCM-vrijwilliger!

Voor elke leeftijd: geef uw vrije tijd een zinvolle invulling! Ervaring is een pluspunt maar geen noodzaak. U leert van onze ervaren mensen hier en u wordt onmiddellijk ingezet! Een wondere wereld gaat voor u open!

Lees meer...

Grootste relikwie uit eerste Wereldoorlog werd op 29 april 2014 overgebracht naar het Stoomcentrum Maldegem
 

Stoomloc 41.195, niet rijvaardig en dus enkel statisch tentoongesteld, werd in 1910 voor de Belgische Staatsspoorwegen gebouwd door “les ateliers de J.J. Gilain” inTienen, en is de enige in de wereld resterende Vlaamse stoomlocomotief voor normaalspoor.
Lees meer!...


ONS JUBILEUMBOEK!!Lees meer...

Bezoek nu ook wekelijks de
Foto Van De Week!Deze rubriek werd sinds januari 2011 nieuw leven ingeblazen!

Op de BLOG kan u alle restauratiewerken, spoorwerken en nog zo veel opvolgen.Met de gewaardeerde sponsoring of medewerking van
VMW


 


STOOMCENTRUM vzw MALDEGEM Stationsplein 8 B-9990 Maldegem België Tel. (+32)(0)50/71.68.52  BTW: BE 0428.727.231